luni, martie 24, 2014

Black to the future. Doi.

România lui 2114. Aerul rece al primăverii timpurii imi gâdilă nările. E septembrie, e normal să fie răcoare. Deși e abia 23.20 a început să se lumineze. Deh, se scurtează noaptea.
Navetiștii din Drumul Taberei așteaptă cuminți și cu emoție inaugurarea metroului. Oprescu a promis că va tăia el panglica. La fel si Ponta la inaugurarea primilor doi kilometri ai autostrăzii A11.
A fost o iarnă grea. Prima ninsoare a venit in iulie. Pentru prima oară in istoria țării autoritățile nu au fost luate pe nepregătite. Roboții mecanizaţi produși la Mioveni și-au făcut datoria. Televiziunile nu au mai avut cu ce subiecte să acopere știrile așa că s-au văzut nevoite să continuie scandalul cu Bianca și Slav.
Traficul la această oră matinală este foarte lejer, asta și datorită noului guvern Ponta 28, care împreună cu Administrația Cimitirelor a combinat programul rabla cu programul prima casă, rezultând programul ultima casă.
Incredibil, 311 există și are același traseu! Și aceleași clanuri de șuţi, care duc tradiția mai departe și portofelele și mai departe.
Apropos de clanuri: interlopii au dispărut in totalitate, ei fiind inlocuiţi de echipe de televiziune care in disperarea lor de subiecte au inceput să dea bani cu camătă și să ceară taxe de protecție.
Covrigăriile sunt de domeniul trecutului și ele, acum existând la fiecare colţ de stradă câte un covrigomat.
Nici farmaciile nu mai sunt ce erau cândva, acum la modă sunt farmaciile second-hand.
La amiază străzile capitalei sunt pline de cerșetori din alte țări, aceștia nemaiavînd loc in tara lor de cerșetorii români. La Dăbuleni e plin de spanioli veniți la schimb de experienţă cu căpșunarii noștri.
Stațiunea Mamaia e in paragină, turiștii români preferând destinații mult mai ieftine și mai exotice, precum Lessoto, Burkina Fasso și Trinidad Tobago.
Oamenii s-au intors la credință, in fiecare zi rugându-se să apuce ziua de mâine și să aibă sănătate și putere de muncă să plătească ratele lăsate moștenire de părinții străbunicilor.
Parcurile și spațiile verzi sunt pline de copii și bunici, care fie muncesc in folosul comunității pentru a-și ispăși diverse pedepse, fie plantează panseluţe pentru rotunjirea venitului.
Străzile sunt curate. Gunoiul a dispărut in totalitate odată cu majoritatea alimentelor. Hypermarketurile au fost înlocuite cu magazine mixte. Banco-market-uri. Credit doar cu buletinul. Sarmalele in rate, sandwich-uri pentru nevoi personale și  fripturile ipotecare au inlocuit împrumuturile clasice.
In sectorul cinci Vanghelie Junior Junior Al treilea a vopsit blocurile in roz, in încercarea disperată de e demonstra că, cel puţin la el in sector, viața e roz. A doua zi țiganii furaseră și rozul și blocul și pe Junior.
Ieri s-a disputat pentru a treisutepatruzecisisasea oară celebrul derby românesc Steaua-Dinamo (Dinamo-Steaua pentru dinamoviștii care citesc acest text) pe celebra fostă National Arena, actualmente  Ana Are Na, denumită așa in memoria marelui om de afaceri George Copos, care a reușit să supraviețuiască închisorii dar a murit in momentul eliberării de ciudă că dupa o sută de ani de la predicția sa Planeta nu s-a scufundat.
Facebook-ul nu mai există. Vinovat de inchiderea rețelei de socializare este Gigi Becali care a dezvăluit breșa de securitate  a aplicației dând check-in simultan la Jilava, Poarta Albă si Rahova.
Deși verii, frații și restul rudelor au ieșit din închisoare, Gigi refuză să părăsească penitenciarul spunând că "asta-i pohta ce-a pohtit" și că ii place la nebunie să fie strigat Ștefan sau Măria Ta, iar el are o mulțime de supuși, paharnici și  nebuni, a scris deja primul volum din "Letopisețul Celulei Cinci" și a inceput partea întâi a romanului istoric "Umbra lui Jiji la Poarta Albă" .
Ce a rămas neschimbat este faptul că lumea se căsătorește și moare la fel ca acum o sută de ani. Doar costurile sunt diferite. Așa au apărut oferte de genul "Dacă te insori la noi, iţi înmormântăm o rudă de gradul întâi la jumătate de preţ" sau "la două nunţi și o înmormântare cadou un botez" sau "abonamentul botez-nuntă-groapă, alături de tine pentru totdeauna" .
La televizor in scurtele pauze dintre calupurile cu publicitate telespectatorii pot urmări scurte emisiuni documentar-cultural-informative cum ar fi : Master Thief, Votcea României, Cireada de pe bloc, Românii n-au valet, Schimb de rable, Dimineața fără Răzvan sau Dan i.
Rata criminalității a scăzut considerabil pentru că in sfârșit nu mai e nimic de furat in ţara asta.
Situația câinilor fără stăpân a fost rezolvată cu ajutorul programului guvernului in colaborare cu Agenția Sanitar Veterinară featuring Farmec SA. "Adoptă un caine, devino-i stăpân/ Adu-l acasă, fă-ţi-l săpun".
Deși e mult prea devreme pentru asta orașele sunt deja impânzite cu afișe ale concertelor lui Bănică, iar peste tot răsună vocea inconfundabilă a lui Hrușcă. Sărbătorile vin!
Românii merg la teatru in continuare. Zilele astea se joacă cu casa închisă celebra piesă "Nemuritorii", cu Beligan și Florin Piersic. Senior.
Nimic nu amintește de vremurile grele prin care a trecut acum o sută de ani ţara, doar bătrânii și foarte bătrânii care incă se încăpățînează să joace table și șah in ceea ce a mai rămas din Parcul Cișmigiu.
Candidatura și succesul răsunător al lui Bear Gryls la președenţia României a salvat această naţie. Acesta l-a învins la câteva procente pe Chuck Norris, deși a fost acuzat că a folosit  "mașinăria de voturi PSD" găsită de Bear Gryls in podul unei case de pe strada Zambaccian, lângă niște tablouri prăfuite și o scrisoare semnată "mătușa Varvara".
Aș mai scrie câte ceva având in vedere că mai durează 45 de minute până vine tramvaiul, (unele lucruri nu se schimbă niciodată nu-i așa?!?) dar deja lumea din staţie se uită suspect de ciudat la mine neinţelegând deloc ce e ăla pix și ce e aia hârtie.
Așa că vă las să visaţi la cum va fi! Peste doi, trei, o sută de ani.
Dormiţi liniștiţi, altcineva veghează pentru viitorul vostru! Fix cine nu trebuie!
Să nu ziceți că nu v-am spus!

      Text :       Cristi Liteanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu