vineri, iulie 04, 2014

Viata bate filmul! Feisbucul pe amandoua!

Până acum dacă o vedeam pe stradă nu știam cine e. Acum, datorită feisbucului, o pot recunoaște foarte ușor pe Simona Halep!
Mă trezesc intr-o noapte usor speriat. Cutremur?!? A fost sau n-a fost?!? Verific feisbucul și aflu intensitatea pe mai multe scări (de bloc) , durata, unde s-a simțit, care e nesimţit, și previziuni legate de următorul!
De când am cont de feisbuc ies pe balcon doar să iau cartofi. Temperatura, intensitatea și direcția vântului, anotimpul sau cantitatea de precipitații pe metrul pătrat se updatează din 5 in 5 minute, in funcţie de numărul de prieteni.
In unele zile mă intreb care or fi mă frate cele mai penibile și (sau) de căcat citate sau proverbe din lume?!? Mă lămurește un sau o, prietenă virtuală cu o mică decepţie in dragoste sau care pur și simplu simte nevoia să filosofeze.
Era meci. Eu nici nu știam cine cu cine joacă, la ce oră și mai ales dacă da, de ce?!? Am deschis feisbucul, unde am dat peste sute de "antrenori", "arbitrii" și unde scorul apărea cu zece secunde mai devreme decât pe stadion.
Nu prea mi-a plăcut mie geografia, așa că atunci când imi planific concediul banii nu sunt singurul lucru care mă încurcă. Noroc cu prietenii mei virtuali! Așa aflu mii de locuri exotice unde nu-mi voi permite in viața mea amărâtă să ajung!
Am un unchi care știe doar bancuri proaste. Sau cel puţin așa credeam până am descoperit o grămadă de virtuali care postează bancuri, mai proaste și mai vechi decât ale unchiului.
Nu-mi plac pisicile. Le aseamăn cu americanii. Sau invers. Nu fac nimic dacă nu le dai ceva in schimb. In schimb feisbucul e plin de pisicuţe cum sunt trotuarele pline de căcuţi proveniți de la cățeluși mici și drăgălași.
Acum o lună, sau o lună jumătate, sau două, că nu-mi amintesc, a fost ziua nașului meu. De care am uitat! Dacă avea feisbuc sigur nu se intampla asta! Apropos, azi e ziua de naștere "a lui Mykydutza Sympatycutza!!!"
Mă consider destul de stăpân pe limba română. Greșit! Asta credeam până să descopăr cuvinte noi, ca de exemplu: selfii, postare, etichetat, tăguit, laic, cec in, aplicație, divais, status, linc, logat sau delogare...
Știm cu toții că telefoanele deștepte cu camere foto sunt accesibile oricui. Oricui are spațiu de stocare in telefon dar nici cel mai mic talent in a face fotografii. Care fotografii ajung pe profilul de feisbuc in albume cu nume deloc inspirate.
Copiii...hmm, mândria fiecărui părinte! Era cândva, acum mulţi ani, intr-o revistă de specialitate o rubrică numită "Ba al meu e mai frumos!" Despre copil era vorba. Acum, feisbucul s-a transformat in aceea rubrică. Dacă te-a costat o căruță de bani tortul aniversar in formă de spaidărmen sau nu știu ce prințesă, trebuie să vadă asta și prietenii tăi virtuali, care te vor umple de laicuri, dar care nu-ţi vor recunoaște niciodată copilul dacă il văd pe stradă. 
Folosesc feisbucul in proporție de 90% ca să comunic. Mai intreb pe cineva de sănătate, mai aștept un mesaj important sau un comment pertinent la vreo postare din domeniul meu... Așa mă bucur și tresar când aplicația mă anunță cu o vibrație scurtă că am o notificare! Dar, așa mă întristez când aflu că 90% din ele sunt invitații la niște jocuri, trimise de niște oameni care nu inţeleg că dacă de doi ani nu răspund acestor invitații nu o voi face nici azi.
La câte fotografii văd pe feisbuc, pot spune că vedetele au ajuns să-și facă poze cu oamenii de rând și nu invers.
Intr-o seară trebuia să merg la un fel de petrecere. Nu am ajuns din motive...care nu au ținut de mine. Oricum, știam că se lasă cu băută. Am aflat a doua zi de pe feisbuc unde s-a ținut, ce și cât s-a băut, cine a venit ("împreună cu 6 others"), cam pe la ce oră s-a terminat și care și cât de praf s-a făcut. Plus că, a doua zi, doi dintre ei au recunoscut sec : "status update - mahmur".
Ascult muzică de mic! Sunt melodii pe care le știu pe de rost. Dar, de cel puţin două ori pe zi descopăr câtă "cultură muzicală" are românul dar și cele mai recente hit-uri ale muzicii ușoare românești de prin toate cartierele in funcție de prieten.
Am și eu un blog. Ăsta unde citiți acum. Și tot mă incăpăţânez să cred că mă citește lumea. Așa că pun un link la status cu adresa blogului și mă bucur ca un copil la două-trei like-uri.
Cam așa văd eu feisbucul!

luni, iunie 30, 2014

E vremea vacantelor ce dor!

A venit vacanta cu trenu' din Franta! N-am gasit alta rima! E vremea vacantelor si concediilor de vara. S-a umplut Facebook-ul de fotografii cu valuri, costume de baie, umbrele de soare si check-in-uri de pe plaje, autostrazi ale soarelui sau grecii. Si e abia inceputul! Vremea nu tine cont de vacanta. Nici vacanta nu tine cont de vreme, ea vine si trece. La fel ca ploaia. Mai nasol e cand vin amandoua in acelasi timp. Nu conteaza! Acum, asta e, esti in concediu te comporti ca in concediu, idiferent de vreme, vremuri, locuri sau oameni. Doar il astepti de un an!
Ma rog, nu despre asta am sa vorbesc (am sa scriu de fapt). Ci despre cei ce raman in urma. In urma celor ce pleaca in concediu. Si ce avantaje aveti. Sa vedem deci:
 - Daca mergeti cu metroul la serviciu, sansele sa prindeti loc in primul tren venit in statie, cresc cu 47 de procente.
 - Daca folositi autobuzul sau tramvaiul, aveti cu 32% sanse sa nu mai calatoriti pe scara.
 - Tot legat de mijloacele de transport in comun, aflati ca sansele sa ramaneti fara portofel scad cu un frumos procent de 60%, avand in vedere ca ciorditorii se muta si ei pe litoral.
 - Daca plecati de acasa, grabiti dar in acelasi timp relaxati spre serviciu, si uitati usa descuiata, nu va speriati atat de tare pe cat ar trebuii sa o faceti in oricare perioada a anului. Spargatorii de locuinte sunt ori in concediu ori si-au mutat domeniul de activitate spre meleaguri mai insorite. Asa ca sansele sa gasiti totul cum ati lasat sunt undeva la 86%.
 - Daca aveti in dotare un autoturism, proprietate personala sau de serviciu, sansele ca seara cand ajungeti in fata blocului sa gasiti un loc de parcare cresc cu 45 de procente.
 - Despre calitatea traficului rutier din oras nu are rost sa spun decat atat: 52 % din autovehicule sunt pe alte drumuri nationale, autostrazi sau parcari de hoteluri.
 - La terase, restaurante, carciumi, baruri, pub-uri sau cofetarii, sansele sa gasiti masa libera crresc cu 66% iar timpul de asteptare scade cu doar 8%. Din pacate si ospatarii buni migreaza spre litoral.
 - Cozile de la casele de marcat ale super-market-urilor, Mega Image-lor, sau Mini-Market-urilor de cartier, se vor diminua cu 36%.
 - Liftul. Ascensorul. Ei bine, indiferent ca este unul dintr-un bloc de locuinte sau cladire de birouri, timpul de asteptare al liftului se va scurta cu 28%.
 - Cu 34% scade numarul de cocalari din trafic, acestia migrand spre litoral unde stim cu totii ce fac.
 - Cu un procent semnificativ de 42% scade numarul de spintecatori de seminte din fata blocului si din parcuri.
 - Vanzarile scazand vizibil din cauza numarului mic de clienti, apar noi oferte promotionale la restaurante, magazine iar preturile scad si ele desi cu doar 12 procente.
 - In weekend-uri exista cu 38% sanse mai multe sa gasiti un loc bun de gratar la Cernica sau Pustnicu, iar sansele ca vecinul de gratar sa fie un manelist obosit scad si ele cu 77%.
 - Timpul de asteptare la inchirierea de barcute, hidrobiciclete sau biciclete din parcuri, scade cu doar 13 procente, dar scade.
 - Cu un procent destul de serios de 88% scade numarul de sunete de bormasini, ciocane si alte scule moto-percutoare mai mult sau mai putin pneumatice, de prin apartamentele vecinilor.
 - Se stie ca si Politia Rutiera isi trimite unii angajati in concediu iar altii sunt detasati pe litoral, asa ca sansele sa fiti amendat in oras scad cu 67%.
Nu scapati in schimb de urmatoarele:
 - Stiri cu si despre vedete, pitipoance, pisi si alte araturi de genul asta.
 - Emisiuni de slaba spre foarte proasta calitate, acestea doar mutandu-si decorul pe o plaja ordinara. (din engl. ordinary)
 - Mecle si mutre acre si (sau) acrite de politicieni sau pseudo-politicieni mincinosi.
 - Deasemenea nu scapati de rate, facturi, datorii, si alte rahaturi de genul asta care ne strica existenta.
Hai ca riscam sa o dam intr-o mica depresie, inainte de marea depresie post-vacanta, ceea ce nu e recomandat.
Unitatea noastra va doreste pofta... pardon, vacanta frumoasa!
La re-ve-de-re!
Ps. Remember vara trecuta : "Eu vara nu dorm..."! Hai, c-am glumit!

                 Text Kostell Smith.