miercuri, ianuarie 01, 2014

Urmeaza "Va urma"!

Am rezolvat si sarbatorile astea! Am rezolvat sampanii, petarde, artificii, fripturi, alcooale. Uochei, ce urmeaza?!?
Urmeaza un fel de "Va urma" clasic. Urmeaza niste "Daca doriti sa revedeti" de cacat. Urmeaza sa mergem la serviciu, la hypermarket-uri, la plimbari, excursii, vacante. Sa ne tinem de plan(uri), sa facem socoteli, sa uitam. Urmeaza sa ducem copilul la scoala sau la gradi, sa ne inghesuim in trafic, sa ne salutam vecinii. Sa ne sunam parintii rar, sa enervam jumatatile, sa tragem ponoase. Urmeaza sa plangem, sa radem, sa ne impiedicam. Sa impingem, sa dam din coate, sa scrasnim din masele. Sa fie bine, sa fie rau, sa fie asa si asa. Urmeaza treisute si ceva de zile. Apoi urmeaza alt "Va urma". Seri frumoase, zile bune, nopti reci, asta urmeaza. Urmeaza "la o cafea" versus "la o bere". Urmeaza sa treaca timp, sa mancam, sa bem, sa (ne) consumam. Sa conducem, sa fim condusi. Sa venim, sa plecam, sa trecem. Sa vizitam. Sa vedem.
Urmeaza "ce-o fi o fi" partea a doua.
Urmeaza un an pe care ma grabesc sa-l incep. Ca sa parafrazez o "cunostinta" de-a mea mai veche (Malraux), anul asta va fi un an al schimbarilor, sau nu va fi deloc! Vreau sa  uimesc si sa ma uimesc.
O sa fie un an mai bun, mai greu, mai frumos. O sa fie un an cum trebuie. Cum imi trebuie.
E musai!
TREBUIE!!!
Hai un sincer si regulamentar LA MULTI ANI!

                    Text: Cristi Liteanu.

marți, decembrie 31, 2013

Hai La multi ani douamiipaispe!

Vreau un 2014 fara "breaking news-uri", fara Rosia Mortala si fara Pungesti, gaze de sist si jandarmi. Un an cu rime, si colorat, dar nu ca pisatul in zapada. Un 2014 fara claxoane in urechi si cifre octanice in nas. Fara marinari rosii in obraji si fara prostanaci in direct pe treptele palatului din centru. Un alt an, dar fara milioanele de corporatisti din metrou care stau in chirie doar pentru a se lauda ca sunt la capitala. Un 2014 fara service-uri auto pline, fara taxe de drum, de stalpi, de aer, de apa, de cacat. Fara vacante all-inclusive doar pe teve, fara deneunu plin cu tarani, si fara mall-uri pline cu cocalari. Un an fara coji de seminte langa banca din parc, fara manele in bemveuri si fara hoti de buzunare in 311.
Vreau un 2014 fara coduri portocalii, rosii sau maro. Fara biserici pline doar la sarbatori si fara popi necredinciosi. Fara facturi umflate, rate esalonate si fara minute nelimitate. Un an fara nopti lungi si fara dimineti devreme.
Imi doresc un 2014 fara sfarsituri de lume, dar cu multe inceputuri in jurul meu. Fara calcule de niciun fel. Fara calcari in strachini, fara muci in fasole, fara nuci in perete. Fara strambe, barfe, smenuri, publicitati. Fara liste, vesti rele si fara despartiri vesnice.
Mai vreau un an 2014 fara kilometri in plus si vorbe in minus. Fara promisiuni, fara minciuni, dar cu adevaruri bune. Fara "rabdare si tutun" in exces. Un alt an fara "las-o asa" sau "poate data viitoare". Fara de "la anul" si fara "de la intai". Un an fara scrasnete de dinti si inghitiri in sec.
Imi doresc un 2014 corect, inalt si istet. Un 2014 care sa inceapa cu o gluma si sa se termine cu o bascalie, dar la mijloc sa fie al dreacu' de serios.
Imi doresc ca macar jumate din astea sa se intample, iar de cealalta jumatate sa am eu grija!
Hai LA MULTI ANI, douamiipaispe!

Ps. Aici trebuia sa fie o fotografie cu o ramura de brad, o artifica, o sticla de sampanie si un text gen "la multi ani 2014". Da' nu e!

                   Text: Cristi Liteanu